
נראה שגם אם נחפש היטב, לא נמצא שני משקיעים שפועלים בצורה זהה. אחד מקשיב לתחושות הבטן, והשני לא זז בלי טבלאות מדוייקות, או ניתוח שוק מקיף. אחד יקשיב לשותפים ויקבל החלטה מושכלת, והשני ילך נגד הזרם. אחד יחליט אחרי המשפט הראשון של היזם, והשני רק אחרי מספר ישיבות; ובכל זאת, כשעורכים את הסיכומים, ניתן לראות שמספר משקיעים בולטים יותר מאחרים.
את רשימת השותפים המובילים בקרנות ההון סיכון בישראל הרכבנו על פי חישובים שערכנו, שכוללים מספר פרמטרים ביניהם: מדד החזר ההשקעה של השותפים על ההשקעות שהם ביצעו ביחס לסכומים שהושקעו בכל אחת מהחברות בהן הם השקיעו; יחס השקעות לאקזיטים; יחס מספר אקזיטים לחברות פעילות ומחיקות.
הוספנו לרשימה גם הצצה קצרה על האנשים, כדי לדעת קצת יותר על העבודה היומיומית שלהם, על הקשיים שבה ועל התגמולים. ואם אתם יזמים, מחכים לכם לא מעט טיפים ברשימה.
(הרשימה נכתבה לפי סדר א-ב׳ והמספור ברשימה נועד לשם הסדר בלבד)
1. מייקל אייזנברג – שותף, Aleph
מייקל אייזנברג (43) פועל בשוק הון הסיכון בישראל מזה זמן רב. הוא שימש כסגן נשיא ב-Jerusalem Global Ventures ואחר כך, כיהן כשותף ב-Israel Seed Partners. לאחר מכן החל אייזנברג לכהן כשותף בקרן ההון סיכון הבינלאומית Benchmark, בה הוא עדיין שותף, והוביל השקעות במגוון חברות ישראליות. ב-2013 גייס אייזנברג, יחד עם אדן שוחט כ-140 מיליון דולרים והקים את קרן Aleph בה הוא משמש כיום כשותף שווה.
הנפקות ואקזיטים בולטים: Conduit, Wix, Answers.com, חברת PictureVision שנמכרה לקודאק, חברת Shopping.com שנמכרה לאיביי, חברת Tradeum שנמכרה ל-Verticalnet.
השקעות בולטות בפורטפוליו הנוכחי: Gigya, Wework, סיקינג אלפא, קלריזן, freightos, Honeybook.
מה אתה הכי אוהב בתפקיד? לעבוד עם יזמים שרוצים לשנות את העולם ולהעסיק כמה שיותר אנשים במגרש היוצר.
ומה אתה הכי לא אוהב בתפקיד? למכור חברות מוקדם.
השקעה שפספסת? Taboola.
144 תווים עם טיפ ליזמים: Hire the best people & management you can. Pick your investors wisely.
למי היית רוצה לפרגן מקרן אחרת? זה לא ביזנס קל, ולכן כל מי שממשיך לבנות חברות גדולות ראוי לפרגון. אני אסיר תודה לכל שותפי מכל הקרנות שעבדתי בהן שנתנו לי הזדמנות.
2015 תהיה שנה… שלא כדאי להתנבא עליה.
2. איתן בק – שותף לשעבר ב-Pitango Venture Capital
איתן בק סיים לאחרונה כהונה ארוכה של לא פחות מ-14 שנים בפיטנגו, מתוכם 7 שנים כשותף ולפני כן כ-Venture Partner. במהלך השנים ליווה בק השקעות של הקרן בחברות עתירות ידע וטכנולוגיה בישראל ובסיליקון וואלי וכיהן כדירקטור מטעמה במספר חברות. בק מתמחה במובייל, ביג-דאטה, consumer, SaaS ו-IoT.
הנפקות ואקזיטים בולטים: החברות 3DV ו-Videosurf שנמכרו למיקרוסופט ו-Check, שנמכרה ל-Intuit.
השקעות בולטות בפורטפוליו הנוכחי: neuora, Duda mobile, Appsflyer, Sckipio.
מהו האקזיט או ההנפקה שאתה הכי גאה בהם? Check – השקעה שהיה בה את כל מרכיבי ההשקעה הקלאסיים של הון סיכון: הימור על שוק חדש (מובייל), עליות ומורדות בבניית החברה עם שינויי כיוון ובסוף הצלחה גדולה. ב-2008 גרתי בסיליקון וואלי וניהלתי שם את פעילות פיטנגו. המובייל רק התחיל וחיפשתי השקעה בתחום. לשמחתי הכרתי את גיא גולדשטיין, יזם עם הרבה חזון, שהקים את Check שהיתה אחת מ-100 האפליקציות הראשונות ב-App Store. רבים לא הבינו באותה תקופה איך אני משקיע באפליקציה ואיך אפשר לבנות על זה חברה. החברה ידעה ימים יפים אבל גם תקופות לא פשוטות, אבל הרבה אמונה משותפת ביחד עם היזם גם ברגעים הקשים, גרמה בסופו של דבר לתוצאה מעולה לכולם.
מה אתה הכי אוהב בתפקיד? ללא ספק העבודה עם החברות. אני לומד המון מהיזמים שהם אנשים מדהימים ומאד מיוחדים. וגם שונים אחד מהשני. אני מאד אוהב להיות חלק מתהליך בנייה של סטארט אפ. אני רואה בזה זכות גדולה כשיזם בוחר לעבוד איתי.
השקעה שפיספסתם? הייתי קרוב להשקיע ב-Waze בשלב יחסית מוקדם, ובגלל שלא יכולנו לקבל מספיק אחוזים ויתרתי. מיותר לציין כמה כסף יכולנו לקבל על אותם אחוזים…
3. דוד גוסרסקי – שותף, Lightspeed Venture Partners
דוד גוסרסקי (45) הצטרף ל-Lightspeed לפני כ-6 שנים. לפני כן היה החל משנת 2000 חבר בצוות ההשקעות ושותף בקרן BRM Capital. ההתמחות של גוסרסקי היא בתשתיות מחשוב ארגוניות, מחשוב ענן ובסקטור התקשורת והמוליכים-למחצה.
הנפקות ואקזיטים בולטים: חברת Passave (נמכרה ל-PMC-Sierra), חברת Provigent (נמכרה ל-Broadcom) ו-XtremIO (נמכרה ל-EMC).
השקעות בולטות בפורטפוליו הנוכחי: LiveU, Elastifile.
מה אתה הכי אוהב בתפקיד? היכולת לעבוד עם וללמוד מהיזמים המוכשרים ביותר בכל תחום.
ההשקעה שהכי גאה בה: XtremIO, ודווקא בגלל תהליך ההשקעה הפנימי בקרן שהיה מסובך ומאתגר.
השקעה שפיספסתם? חבל להצטער על השקעות שלא עשיתי, יש מספיק מה להצטער על כאלו שכן עשיתי.
144 תווים עם טיפ ליזמים: אם כבר בתחילת הדרך ישנם מספר סטרטאפים שרצים אתכם לאותו כיוון, סימן שאתם בכיוון הלא נכון. נשארו לי כמה תווים: תעיזו לחלום, תסרבו להצעות רכש מוקדמות.
למי היית רוצה לפרגן מקרן אחרת? למנשה עזרא, שותף ב Gemini, משקיע מצויין ומנוסה, שידע לבטוח בי ונתן לי הזדמנות ב BRM. ולאיתן בק, שותף ב Pitango, מקצוען אמיתי, קולגה וחבר, שיוצא לדרך חדשה.
4. יהל זילכה – שותף מנהל, Magma Venture Capital
יהל זילכה הינו אחד מהמייסדים של הקרן, שהוקמה בשנת 1999. זילכה הגיע לקרן לאחר ששימש כסמנכ"ל כספים ב-VocalTec, אחת מחלוצות מ-VOIP שאף הונפקה בנסדא"ק.
הנפקות ואקזיטים בולטים: Waze (נמכרה לגוגל); DesignArt (נמכרה ל-Qualcomm); חברת Adience (שנמכרה לטדי שגיא); וחברת Onavo (שנמכרה לפייסבוק).
השקעות בולטות בפורטפוליו הנוכחי: Magisto, Hola, AppsFlyer, Valens, TabTale, CorePhotonics, CloudEndure ו-Applitools.
מה אתה הכי אוהב בתפקיד? האינטרקציה עם יזמים מוכשרים, יצירתיים ומובילים מאתגרת במיוחד. העבודה הצמודה והבנייה המשותפת עם יזמים מתחילת הדרך ועד לבניית חברה גדולה ומשמעותית לצד הקשיים וההצלחות מאתגרת ומספקת בכל פעם מחדש. הרקע והניסיון העסקי הוא אופרטיבי ופיננסי ולכן המיקוד בתרומה לחברות בא לידי ביטוי בתחומי הפיתוח העסקי והמסחרי, בניית מודלים עסקיים המתאימים לחברות ותמיכה בגיוסי המשך (Follow-on).
5. דני כהן – שותף כללי, Carmel Ventures
דני כהן הצטרף ל-Carmel לפני כשנה, אחרי 7 שנים כשותף בקרן Gemini. תחומי ההתמחות שלו הן Consumer Internet ומדיה דיגיטלית, כיום הוא משמש כדירקטור במספר חברות ביניהן Tapingo, LuckyFish ו-PlayBuzz.
הנפקות ואקזיטים בולטים: Adap.tv שנמכרה ל-AOL.
השקעות בולטות בפורטפוליו הנוכחי: PlayBuzz (לוהטת כרגע), Lucky Fish (נבחרה ע"י פייסבוק לאחד ממשחקי השנה של 2014), ו-Tapingo (מובילה בשוק הזמנות האוכל באוניברסיטאות אמריקאיות).
מה אתה הכי אוהב בתפקיד? זוהי בעצם עבודה שיש בה כל שנה כניסה למשהו חדש. הרי כל השקעה היא בעצם עבודה חדשה… חוץ מזה אני פוגש רק אנשים מעולים.
ומה אתה פחות אוהב בתפקיד? אוהב הכל. העבודה הכי טובה בעולם. צריך להתרגל לזה שהגיבור הוא היזם, לא המשקיע. שמשהו מצליח זה (רק) בגלל היזמים.
מהו האקזיט או ההנפקה שאתה הכי גאה בהם? כרגע Adap.Tv שנמכרה ל-AOL. הובלתי את ההשקעה הראשונה בחברה. אבל יש עוד מלא חברות שעוד לא יצאו, שהן ממש מעולות (PlayBuzz, Outbrain,Tapingo, EyeView).
השקעה שפספסתם? Waze, Kenshoo.
144 תווים עם טיפ ליזמים: אסור להתפשר בגיוס כח-אדם.
למי היית רוצה לפרגן מקרן אחרת? יוני חפץ, ארנון דינור ורונה שגב.
2015 תהיה שנה… עדיין מעולה. ההנפקות ימשיכו, גם המכירות. אבל החגיגה לא תמשיך לעד, ותוך 18-24 חודש נתחיל לראות קצת שינויים, בעיקר בשווי החברות הפרטיות.
6. שמיל לוי – שותף, Seqouia Israel
שמיל לוי הצטרף לקרן Seqouia בשנת 2000, לאחר ששימש כראש חטיבה ב-Lucent. תחומי ההתמחות שלו כוללים אינטרנט ומובייל.
הנפקות ואקזיטים בולטים: Attenti שנמכרה ל-3M, חברת PortAuthority שנמכרה ל-Websense, חברת Qumranet שנמכרה ל-Red Hat, חברת Riverhead שנמכרה ל-Cisco, חברת Storwize שנמכרה ל-IBM וחברת Topio שנמכרה ל-NetApp.
השקעות בולטות בפורטפוליו הנוכחי: Behalf, BigPanda, Forter, Kenshoo, Olive Software, Personetics, Pontis, Ravello,Scodix.
מה אתם הכי אוהבים בתפקיד? התפקיד של שותף בקרן אחרי ההשקעה לעזור ליזם להגשים את חלום בנית החברה. התפקיד הוא לא פשוט. יש בארץ המון הזדמנויות השקעה, וצריך למצוא את היזמים הנכונים שבאים לפתור כאב אמיתי ושיש לכאב האמיתי שוק גדול. אנחנו רואים קרוב ל-1000 הזדמנויות בשנה ובוחרים ב-6.
מהם האקזיט או ההנפקה שאתם הכי גאים בהם? אני רוצה להאמין שהניסיון המצרפי והקשרים של סקויה מעלים את סכוי ההצלחה . זה בעצם המקור לסיפוק בעבודה. עדין צריך לזכור שרוב העבודה הקשה היא של היזמים עצמם. אני שמח שעזרנו לחברות רבות שחלקם כבר רשמו הצלחה (מעל ל-20 אקזיטים בעשר השנים האחרונות) ובהרבה מהחברות שעדין בפורטפוליו ההצלחה עדין בהתהוות. בחלק מהחברות שכנענו את היזמים לסרב להצעת רכישה ולהמשיך בבניה.
7. חיים סדגר – שותף מנהל, Sequoia Israel
חיים סדגר (58) הצטרף לקרן בשנת 1999, כשלפני כן היה אחראי במשך 20 שנה על ההשקעות שעשתה אינטל בישראל. כיום משמש סדגר כדירקטור במספר חברות פורטפוליו ביניהן C-B4, Pyramid, Analytics, Discretix, indeni, Interlude, Taykey, DensBits, ו-kaminario.
הנפקות ואקזיטים בולטים: ACTONA שנמכרה לסיסקו; BITBAND שנמכרה ל-IBM; חברת COTENDO שנמכרה ל-Akamai; חברת FOLLOWAP שנמכרה ל-NeuStar; חברת JAJAH שנמכרה ל-Telefonica O2; חברת KONTERA שנמכרה ל-Amobee; וחברת Wilocity שנמכרה ל-Qualcomm.
השקעות בולטות בפורטפוליו הנוכחי: חברות C-B4, Collactive, DensBits, indeni, Interlude, Kaminario, Pyramid Sansa ו-Taykey.
מה אתה הכי אוהב בתפקיד? לעבוד עם יזמים מוכשרים הרוצים לשנות את העולם ולעזור להם לממש את החלום.
144 תווים עם טיפ ליזמים: תישארו מפוקסים אל תתפתו לעשות מספר דברים במקביל. כוחו של סטארטאפ צעיר הוא ביכולת להתרכז בשוק ומוצר שיאפשרו לו נקודת כניסה, פיזור הוא מתכון לכשלון. אחרי שתתייצבו תתחילו לנוע למוצרים ושווקים חדשים.
למי היית רוצה לפרגן מקרן אחרת? לכולם. אנחנו צריכים את כולם בכדי לדחוף את התעשיה המיוחדת הזו.
2015 תהיה שנה… Computing everywhere, תחום הווראבלס, מכשירים חכמים, אנליטיקס מפתשט, שקוף ומתקדם, אפליקציות מבוססות אנליטיקס, ארכיטקטורה בענן, ועוד רבים. אך את זה כולם יודעים, אם הייתי יודע בדיוק מה החלום שיתפוס, כנראה שהייתי יושב בצד השני של השולחן. אני מחכה לראות איך היזמים המדהימים והמוחות הגדולים של ארצנו יפתיעו בשנה הקרובה, בתחומים שאני עוד לא מכיר ומודע להם.
8. אדם פישר – שותף ב-Bessemer Ventures
אדם פישר (38) משמש כשותף בקרן Bessemer Venture Partners, ואחראי על ההשקעות בישראל ובאירופה. הוא נמצא בקרן מאז 2007 והגיע אליה מ-JVP, שם שימש כשותף במשרדי הקרן בירושלים, ניו יורק ובייג'ינג. ההתמחות של פישר היא בתחום האינטרנט, SaaS, דאטה-סנטר וטכנולוגיות אלחוטיות.
הנפקות ואקזיטים בולטים: Allot, Wix, חברת Storewize (נמכרה ל-IBM) חברת Intucell (נמכרה ל-Cisco), חברת Soluto (נמכרה ל-Asurion) ו-Axis Network Technology.
השקעות בולטות בפורטפוליו הנוכחי: Wix, Fiverr, MyHeritage, DensBits Technologies, Stratoscale, BillGuard.
אקזיטים בולטים שהיית רוצה לציין: הייתי שותף בסבב הגיוס הראשון של Wix, Intucell ו-Dune, שהיו גם אקזיטים נפלאים וגם חברות מוצלחות. יש משהו מיוחד בלעבוד עם יזמים מהרגע הראשון ממש, או לפחות לפני שלב המוצר עד לאקזיט.
מה אתם הכי אוהבים בתפקיד? לעבוד עם יזמים בזמנים טובים וקשים ולעזור להם להגשים את החלום. אחד הדברים שהכי מספקים באקזיט זה לדעת שצדקת לאורך כל הדרך לגבי ההחלטה שלך; גם אם לפעמים אנשים אחרים, כולל שותפים שלך, חשבו שאתה מטורף כמעט כמו היזם שבו תמכת.
מה אתם הכי פחות אוהבים בתפקיד? להגיד "לא" ליזמים שבנו עסק נחמד, אבל לא הצליחו להלהיב אותי לגבי המוצר או השירות שהם מציעים, או שאני חושב שהסיכוי שלהם לא גדול במיוחד.
מהם האקזיט או ההנפקה שאתה הכי גאה בהם? אני הכי גאה ב-Wix, מכיוון שכולם, כולל לא מעט שותפים שלי, לא האמינו שההשקעה תניב פרי. בנוסף, נפגענו מהמיתון של 2008 שהגיע בדיוק כשהשקנו את המוצר שלנו. זו גם חברה שעיצבה הרבה מהתפיסה שלי על מודלים עסקיים, מוצר, שיווק ובניית ארגונים.
השקעה שפספסתם? רק תבחרו… Waze, Taboola, Outbrain, Iron Source וכו'.
144 תווים עם טיפ ליזמים: הקיפו את עצמכם באנשים שהם יותר חכמים מכם. תהיו כנים לגבי הביצועים שלכם ושל החברה ותמיד תתאימו את עצמכם ותחדשו.
למי היית רוצה לפרגן מקרן אחרת? חיים סדגר מ-Sequoia.
2015 תהיה שנה… שנת הכבשה.
9. רונה שגב-גל – שותפה, Pitango Venture Capital
רונה שגב-גל נחשבת כיום לאחת ממשקיעות ההון-סיכון המובילות בישראל. לאחרונה, היא סיימה פעילות של כמעט 10 שנים בקרן פיטנגו ולפני כן, כיהנה כשותפה כללית בקרן ההון סיכון אוורגרין. ההתמחות של שגב-גל היא סטארטאפים שמפתחים תוכנות אירגוניות.
הנפקות ואקזיטים בולטים: Varonis (evergreen, pitango), TRAIANA ( evergreen, pitango), WorkLight (pitango), Fring (pitango), identify (evergreen), Actona (evergreen), ItemField (evergreen), ADUVA (evergreen.
השקעות בולטות בפורטפוליו הנוכחי: Totango, Skycure, JethroData, Evolven.
מהם האקזיט או ההנפקה שאת הכי גאה בהם? קשה לבחור בין האקזיטים השונים. כל אחד מהם, מקטן עד גדול, היה מסע מפרך עם הרבה רגעים מרגשים, אבל בעיקר הזדמנות נדירה בשבילי לעבוד עם יזמים מעולים שמובילים היום את תעשיית ההיי טק בארץ: גיל מנדלזיס, שחר קמיניץ, יוכי סלונים, איסי בן שאול, סם סומך, שי סולה, זאב לדרמן, וכמובן יקי פיטלסון ואוהד קורקוס. Varonis היא ללא ספק ההצלחה הגדולה ביותר שהייתי חלק ממנה, זו חוויה יוצאת דופן ללוות יזמים משלב המצגת הראשונית ועד להנפקה בנאסד"ק. יקי פייטלסון ואוהד קורקוס הם בלי ספק בין היזמים הכי חזקים בארץ, השקעתי בהם בשלב ה-SEED כשעוד הייתי באוורגרין, ואז השקעתי בהם שוב כשנהפכתי לשותפה בפיטנגו. Varonis נתפסה סביבי כהימור גדול, אבל לרגע לא היה לי ספק שיקי ואוהד יבנו חברה גדולה ומצליחה. ההנפקה בנסדא"ק היא רק עוד שלב בדרך.
השקעה שפספסתם? הטעות הכי כואבת היא פרינג – חברה שהתחרתה ב-Viber ו-WhatsApp והובילה את השוק לפני כניסת הסמארטפונים. היו שם יזמים טובים וקבוצת משקיעים חזקה, אבל לא היינו חדים מספיק כשהשוק השתנה סביבנו וראינו בכאב איך השוק מאמץ פתרונות אחרים. בסופו של דבר החברה נמכרה בסכום קטן יחסית לפוטנציאל שהוכיחו המתחרות.
מה את הכי אוהבת בתפקיד? מה שאני הכי אוהבת בתפקיד הוא לפגוש יזמים ולעבוד איתם. אני לומדת מהם המון, גם בפגישות ראשוניות ובעיקר אחר כך בעבודה השוטפת.
ומה את הכי שונאת בתפקיד? החלק הקשה בתפקיד הוא להגיד לא ליזמים מלאי התלהבות ורצון. זה מאד לא נעים אבל אני חייבת לבחור – אין מספיק כסף וזמן לעבוד עם כולם. פעמים רבות הבחירה מאד קשה.
10. יורם שניר – שותף, Greylock Israel
יורם שניר (46) הצטרף ל-Greylock ב-2005, אחרי כמה תפקידי ניהול ב-Cisco, ושנה לאחר מכן הקים והפך לשותף כללי ב-Greylock Israel. שניר מתמקד בתשתיות מיחשוב ארגוניות, טכנולוגיות ענן, וירטאוליזציה וטלקומוניקציה.
הנפקות ואקזיטים בולטים: ScaleIO (נמכרה ל-EMC), חברת Aeroscout (נמכרה ל-Stanley Black & Decker).
השקעות בולטות בפורטפוליו הנוכחי: Actifio, Supersonic, SocialPoint, Celeno, CoolaData, Payoneer, Via, Izettle.
מהם האקזיט או ההנפקה שאתה הכי גאה בהם? ScaleIO – חברה בה השקעתי משלב הסיד ולקחתי תפקיד פעיל בניהול החברה כיו"ר פעיל. הכרתי את בועז וארז תקופה ארוכה ואף הייתי בדירקטוריון של חברה אחרת בה היו מעורבים (TOPIO ). פרק הזמן הקצר והיעילות המדהימה בה ScaleIO פיתחה ומכרה מוצר מהפכני בתחום קשה כאיחסון (Storage) הפכה את המעורבות שלי ושל הקרן למאוד מתגמלת. בנוסף, גם JustEat – לאורל באודן ממשרדנו בלונדון הובילה השקעה בחברה. JustEat הונפקה השנה בלונדון.
השקעה שפספסתם? ברוב המקרים הפספוסים שלנו נובעים מהחלטות לא נכונות שלנו מנהלי הקרן ולא מחוסר ההזדמנות להשקיע. קשה להצביע על פרויקט אחד כיון שאנחנו מנהלים רשימה לא קטנה של חברות שהיינו שמחים להיות מעורבים בהם וברגע החלטה טעינו בכך שלא השקענו. הרשימה כוללת חברות כוויז, EXTREMEIO, WIX ורבות נוספות.
144 תווים עם טיפ ליזמים: בתחום העניין וההתמחות שלי שהוא חברות B2B, טכנולוגיות IT וענן – העצה שלי היא להיות אגרסיביים וחסרי מורא בגישה לשוק, באותו אופן שבו הם נגשים לפיתוח המוצר. אם יש תחום בו אני רואה הבדל בין יזמים אמריקאים לישראלים זה בהשקעת המאמץ והתחושה שאין סיבה להפסיד ליצרנים הגדולים מול לקוחות.
למי היית רוצה לפרגן מקרן אחרת? השקעתי בעבר עם דרור נחומי מ NVP, שמיל וחיים מסקויה, אבי מכרמל וצחי הילל מפיטנגו ואני תמיד שמח לשתף אתם פעולה.לא יצא לי לעבוד עם סקוט מבטרי, אדם מבסמר ואנשי מאגמה אבל בהחלט אשמח להשקיע ביחד איתם.